Rörkrökar´n

Idag var det dags....!!!! för att hämta och ställa in pannan i huset. Fredrik tog en heldag ledigt och tog med sig Rörkrökar´n Thomas upp till Horla. Vi mötte upp varandra kl 7.20 vid Rörpojkarna och hämtade pannan, en NIBE Fighter 310P, samt lite diverse rörmaterial. Sedan drog vi iväg upp till landet.

Thomas drog igång direkt, här i full gång med att koppla in toasitsen - en Ifö Sign 6860.

Sen var det dags för köksblandaren och avloppet. Innan hade Fredrik monterat dit diskhon, var inte helt simpelt. Eftersom diskhon sitter i ett 60-skåp fanns det bara plats för fästena på baksidan. Efter lite klur kom Fredrik på en lösning och borrade nya hål som man kunde fästa igenom även på framsidan. På sidorna finns det ingen plats..... Thomas borrade även hål för våran diskmedelspump, men där är lite finjustering kvar innan det sitter helt 100.



Blandare Bågvik och diskmedelspumpen, båda från IKEA...



Kommod från Hafa, blandare från Tapwell, allt kopplat och klart.



Duschset och blandare också från Tapwell.



Fästet till golvärmerören är monterat i väggen och rören för varmt och kallt vatten är sammankopplade men den sista inkopplingen gör vi när vi vattensätter pannan. Detta kan dock inte göras förrän El Bosse har varit här och gett oss lite ström på densamma.



Sen kommer vi till det mest intressanta idag - inlyftet av våran panna. Stark som Thomas är bar han upp den och lyfte in den genom fönstret helt själv........ not.
Nä, skämt å sido, den är snortung!!!! Väger säkert uppåt 200 kg så Fredrik och Thomas orkade inte ens köra upp den för första backen nere vid parkeringen. Fredrik drog iväg på lyfthjälparletning och hamnade till slut på Finnatorps såg. Ägarens son + en anställd gubbe kom vid 13.10 och med fyra man var det inga problem att rulla upp den på en säckkärra till huset. Väl vid barumsfönstret lyfte vi upp den så att den vilade på karmen och två gubbar gick in i huset och tog emot. Allt gick görsmidigt!!



Tadaa!!!! PÅ plats, äntligen....

Nu får vi vänta på att Bosse Boing kommer upp och börjar koppla lite el till vårat hus, snart kan vi börja använda det....!!

Gött mos!



Städdag

Idag söndag var det allmän städdag i våran lilla fritidsförening. Vår lott föll som vanligt på att ta upp bryggan. Fredrik slet och drog upp alla stolpar, lossade alla beslag och och lotsade in de olika sektionerna till stranden. Under tiden tog Camilla och Molly en härlig promenad runt sjön. Vädret var idag lite blåsigt men inget regn, även om det kändes som det hängde i luften. Efter den sedvanliga fikan och lotteriet (vann inget i år heller... men Glenn vann en såg) vid 13.00 fick vi äntligen gå tillbaka till huset och fortsätta med vårat......

Nästan hela badrummet är nu mjukfogat. Saknas lite vit silicon mot taket på en vägg, Fredrik var som vanligt materialoptimist och köpte för lite..... Annars är allt klart, golv, brunnar, hörn, tak och rörgenomföringar.



Våran fina klädhängare i hallen är numera uppmonterad.



Igår hann Fredrik även med att microlita Amanda och Matildas rum, både tak och väggar. Idag latexfogades hörnen så att de kan rollas med första strykningen nästa gång.

Vi vill verkligen ha in vatten och el nu så att man kan börja sova över här och vara här "på riktigt..."

Över och ut!


Blandad kompott...!!

Nästan två veckor har gått sen förra uppdateringen och en hel del har faktiskt hänt i vårat hus.
Vi har varit uppe både helger och vissa dagar i veckorna men inte hunnit lägga in bilder förrän nu.

Köksfläkten har kommit på sin plats. Janne var med en dag förra helgen och under tiden Fredrik monterade fläkten satte Janne färdigt våra "musskydd" under fasadpanelen. Nu får mössen krypa in hos grannarna istället för hos oss är det tvärstopp....!



Badrummet har blivit färdigkaklat samt fogat nu. Här tvättas den sista överblivna fogen bort - var riktigt slitsamt. Själva fogningen gick på under en timma, men att tvätta bort överskottet tog närmare tre timmar!! Det sista satt VÄLDIGT hårt fast.... Det är inte mat på tallriken som Fredrik sitter och äter på under tiden utan en klick fogmassa om utifall att det skulle blivit för lite fog någonstans.



Här är anledningen till att fogen torkade så förbannat fort - en 3-fas byggfläkt som vi fått låna (hyra...?) av oerhört snälle Herr Michael Thelander. Tack Michael!! Fläkten är inställd på att hålla konstant 20-22 grader i huset innan vi fått in våran värmepanna.



Fredrik tog en halvdag på jobbet igår och mötte upp Camilla och Molly (som varit på mammaträff i Gråbo) i Horla vid två-tiden. Blev lite småpill under eftermiddagen - bla monterades våran garderob i hallen ihop. Vi köpte en garderob för en takhöjd på 244 cm som vi har kapat ner för att få den som vi vill. Annars var nästa höjd på 220 cm men det vill vi ju inte ha.... vi har ju 230 i takhöjd. Som den observanta kanske ser så saknas det något längst ner på garderoben. Vi har en lådfront till som skall kapas av lite och som kommer sitta som en sockel längst ner mot golvet så allt blir enhetligt. Sen innan Fredrik skulle åka hem tänkte han mjukfoga golvet i badrummet. Väggar och golv tejpades..... sen kom svordomarna. Fredrik var helt säker på att han köpt silicon till detta, men det visade sig att han bara köpt silicon till hörnen. Vi skall ha antracitfärgad silicon mot golvet och i hörnen skall det vara ljusgrå, men......

....Fredrik tog en halvdag till idag (!jobba??!) och köpte fog så nu är golvet fogat. Fredrik passade även på att hämta allt ventilationsmaterial hos Dan på TG Ventilation samt åkte till Camillas kompis Palle som jobbar på ett elgrossföretag och hämtade upp det invändiga proppskåpet (plus lite övrigt elmaterial) som han så snällt fixade lite billigare till oss. Tack Palle!!

Nu är det fredag och dags för en öl till!!!! Tja


Badrum fortsättning...

Ännu en helg har gått i byggandets tecken i Horla. Har varit underbart septemberväder hela helgen - klar och frisk luft och nästan 20 grader varmt. Fredrik, Camilla, Molly och Magnum har gått upp i tid (njaaa är väl mest Molly som styr uppstigningstiden på morgonen....) och varit uppe på landet vid nio - halv tio-tiden båda dagarna.

Fredriks snälla glasmästarkompis Inge kapade till de sista mosaikbitarna utan problem och lördagen inleddes med att sätta fast dessa.



Därefter blev det fortsatt badrumskakling....



.... och så här långt hann vi på lördagen. Camilla, Molly och Magnum var hurtiga och passade på att ta promenader i det sköna vädret.



Idag började vi med att foga mosaiken i köket, det blev den ljusgråa fogen som vi hade tänkt från början.



Badrummet fortsattes det sedan med och är nu halvfärdigt - två väggar kvar....

Så här blev våran lilla installation med golvmosaik på väggen. Under tiden Fredrik fogade köket var Camilla duktig och rensade bort överskottsfix mellan mosaikplattorna (denna bilden är tagen innan Camilla började...) och hittade även 3 st som Fredrik hade slarvat med och inte tryckt fast ordentligt. Ajaj, Fredrik fick bassning och gjorde om och gjorde rätt......
Fredrik avslutade dagen med att slipa de tre sovrummen som var spacklade för Degen ringde och ville ha tillbaka sin giraff..... Camilla tog under tiden dagens andra härliga långpromenad.

Slut på uppdateringen för idag!


Badrumskakel

Fredrik tog en dag ledigt idag tisdag för att möta upp Dan på TG Ventilation för en genomgång av vad vi skall ha för ventilation i huset.
Mötet slutade med att vi kommer ha en frånluftsvärmepump med utsug i kök och badrum. Pannan kommer ju också leverera varmvatten och vatten till golvvärmen. Vi skall även montera in freshventiler i varje sovrum samt två stycken ventiler i vardagsrummet. Dan fixar alla prylar (utom pannan som Rörkrökarn fixar) och Fredrik skall montera allting (utom att koppla in vattnet i pannan då förstås - det gör ju ......... ja just det  - RörKrökarn!)

När Fredrik ändå var på plats påbörjades arbetet med att kakla väggarna i badrummet. Vi har valt att sätta lite golvmosaik på väggen bakom toaholken - det var bökigt värre. Mosaiken är nämligen 3 mm tunnare än kaklet och vi vill ju att det skall komma lika långt ut från väggen som kaklet. Första raden mosaik blev det väldigt mycket fästmassa som kom ut mellan fogarna, men Fredrik lärde sig och sen gick det mycket lättare....

Längtar redan tillbaka...........



Äntligen nåt nytt.....!

Börjar med att be om ursäkt för att det inte har uppdaterats på ett bra tag, men det är faktiskt inte helt vårat fel - vi skyller på tekniken.
Först har vi haft kabelbrott på internetet, tog några dar för Telia att gräva upp och fixa. När väl det var lagat så har våran digitalkamera + datorn strulat. Dom ville inte leka tillsammans så bra, men som den oerhört datorkunnige Fredrik är (not....!) löste det sig till slut. Berodde nog mest på tur bara.
Följande har iaf hänt i vårat lilla Horlahus:

Golvet i badrummet är lagt och färdigfogat.



Taket i badrummet är spacklat, microlitat och målat 1:a strykningen.



Golvet i "the master-bedroom" är lagt och fogat (är dock inte fogat på denna bilden men i verkligheten är det gjort).



Taket + väggarna i dito rum är grovspacklade.

Även väggarna i Amandas och Matildas rum har blivit grovspacklade + finspacklade, men det har vi ingen bild på .....



Vad är det för skum typ som gömmer sig utanför vårt fönster, är det HorlaStryparn..........?

Naäe, är ju bara Fredriks fogarhandskar som sitter på tork på lastkärrans handtag.........



Så kommer vi till det riktigt roliga i denna uppdatering - glasmosaiken i köket är påbörjad.....



.... det gäller att böja på knäna vid så här trixiga jobb - snygg pose Fredrik.....
Molly åker omkring i sin gåstol och undrar vad pappa håller på med.....



..... men trägen vinner och så här grymt blev det!!

Nu väntar vi bara på att få kapat till 42 st halvplattor till raden ovanför spisen, syns som ett vitt streck längst upp. Men eftersom det är glas och inte keramik lämnar Fredrik det till sin kompis Inge på Glasmästar´n i Nordstan som lovat att fixa det (han har inte heller kapat glasmosaik förut men han trodde inte det skulle vara några problem....). Sen blir det fogning och vi funderar (i dagsläget) på en ljusgrå fog...



Vi har även premiäreldat i våran fina kamin, börjar bli lite rått inne nu när hösten kommit och vi har ju ingen värme alls i huset för tillfället.....

Så, det var vad som hänt uppe i Horla till dags dato. Vi håller er uppdaterade när det händer något nytt..

Tja!


RSS 2.0